De kracht van transformatief coachen

Fascinerend vind ik het elke keer weer om als coach getuige te kunnen zijn van de transformatieve kracht van Co-Active coaching en om in dit proces ook de katalysator te (kunnen) zijn. Zo zag en hoorde ik van de week de transformatie die een van mijn cliënten heeft doorgemaakt tijdens haar coachtraject. Ze zei tegen me dat ze zich nu niet meer kan voorstellen hoe ze zich tot een paar maanden geleden compleet op haar werk kon storten waarbij ze zichzelf, haar familie en vrienden nagenoeg uit het oog verloor. Ze dacht dat haar werk haar alles was. Nadat ze afscheid had genomen van haar werkgever en dit coachtraject inging, bleek ze, tot haar verrassing, het werk wat ze deed heel gemakkelijk te kunnen loslaten. Ook kwam ze tot de ontdekking dat haar werk eigenlijk helemaal niet zo belangrijk was en dat andere zaken er net zo goed toe deden of zelfs belangrijker waren. Hoe kwam ze daarachter? Tijdens de coachsessies hebben we, onder meer, in kaart gebracht welke waarden in haar werk en leven voor haar echt belangrijk zijn.

Persoonlijke waarden zijn de basis

Waarden geven namelijk aan wie we zijn, zijn in het leven op dit moment. Ze zijn heel persoonlijk en ieder geeft er een eigen betekenis en invulling aan. Deze waarden dienen als een deel van het persoonlijk kompas dat aangeeft wat het betekent om trouw te zijn aan jezelf. Belangrijke beslissingen in het leven zijn gemakkelijker te nemen en pakken beter uit als duidelijke persoonlijke waarden eraan ten grondslag liggen. We gebruiken de waarden om bewuste en bevredigende keuzes te maken, om situaties te herkennen waarin de persoonlijke waarden in het geding zijn en om adequaat in actie te komen. Heel veel mensen zijn zich niet bewust wat hun persoonlijke waarden zijn waardoor ze zich ook niet bewust zijn wat hun persoonlijk kompas is.

Elementen van een persoonlijk kompas

Een persoonlijk kompas bestaat uit meer elementen naast de persoonlijke waarden, zoals wat wil je bereiken in jouw leven en welk impact wil je hebben op anderen, de omgeving en op de wereld en welke overtuigingen horen daarbij. Dat geeft veel meer richting en betekenis aan de keuzes die je maakt in je verdere leven en werk.

Groei in persoonlijk leiderschap

Aan het begin van het coachtraject was voor mijn cliënt niet zo duidelijk wat haar passie was. Tijdens de coachsessies is ze tot de ontdekking gekomen wat haar passie echt is, wat haar kwaliteiten zijn, wat voor betekenis ze wil geven aan haar werk en welke impact ze heeft en wil hebben op zichzelf, haar omgeving en de wereld. Daarbij werd voor mijn cliënt steeds duidelijker wat voor soort werk ze eigenlijk wil gaan doen, waarbij ze haar passie kan volgen én de balans kan houden in werk en gezin. Nu kan ze met volle overtuiging, gegrond én een flinke dosis zelfvertrouwen stappen gaan maken om haar droomwerk te realiseren.

Ze vertelde me dat ze zich haar oude situatie niet meer kan voorstellen, niet meer terug wil en kan. Ze heeft een transformatie doorgemaakt. Net zoals een rups zich verpopt en de pop verandert in een prachtige vlinder. En ze is niet de enige cliënt van me die dit doormaakt. Geweldig om als coach de katalysator te kunnen zijn en dit soort transformaties mede mogelijk te maken!

Wil je ook jouw waarden ontdekken, wat voor impact je hebt en wilt hebben op anderen en persoonlijk groeien? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek (gratis).